Azərbaycanın şimal-qərbində səyahətçiləri yerli ənənələrin ab-havasına qərq olmağa, milli mətbəxin nəfis yeməklərini dadmağa, Şamaxı, İsmayıllı, Qəbələ, Şəki və Qaxın autentik fermalarını və şərab zavodlarını ziyarət etməyə dəvət edən unikal “Slow Food Travel” qastronomi marşrutu start götürüb.
“Report” xəbər verir ki, bu barədə “Slow Food Travel”in təşkilatçıları məlumat yayıb.
"Azərbaycan təkcə gözəl təbiəti və zəngin mədəniyyəti ilə deyil, həm də unikal mətbəxi ilə seçilir. “Slow Food Travel” ənənəvi reseptləri saxlamağa və yerli mətbəxi populyarlaşdırmağa kömək edir", - Azərbaycan Dövlət Turizm Agentliyinin nümayəndəsi bildirib.
Marşrutun ilk dayanacağı ət yeməkləri, plov və tər halva, sucuq kimi ənənəvi şirniyyatları ilə məşhur olan Şamaxıdır. Turistlər Meysəri kəndindəki yerli şərab zavodlarına baş çəkərək mədrəsə də daxil olmaqla nadir üzüm sortlarından hazırlanan eksklüziv şərabları dada bilərlər.
Növbəti məntəqə Qəbələdir. Burada qonaqları ənənəvi çay, meyvə və qozdan hazırlanan şirin desert - riçal və məşhur Ata-Baba qoz-fındıq bağları gözləyir. Burada kulinariya master-klaslarına xüsusi diqqət yetirilir. Nic kəndində qoz dolması və qutabın hazırlanması buna bir nümunədir.
Tarixi Şəki rayonu karvansarayların ab-havasına qərq olmağı, milli şirniyyatları dadmağı və Şəki halvasının hazırlanmasını öyrənməyi təklif edir. Şəhərdən bir qədər aralıda yerləşən Kiş kəndində yeməklərin kənd variantları ilə tanış olmaq və “Sheki Bio-Garden”ı ziyarət etmək olar.
Marşrutun son dayanacağı dağ balı və marsan pomidorları ilə məşhur olan Qaxdır. Sarıbaş və Ləkit kəndləri qonaqlara xoş qarşılama və bal emalı müəssisələrinə ekskursiyalar təklif edəcək.
“Slow Food Travel” marşrutu kulinariya irsinin qorunmasının vacibliyini vurğulayır və yerli məhsulların şüurlu istehlakına çağırır. Bu yanaşma yavaş yemək fəlsəfəsini mükəmməl əks etdirir: qayğı ilə yetişdirilmiş məhsullardan hazırlanmış yeməklərdən həzz almaq.
"Slow Food Travel” sadəcə turizm deyil. Bu, Azərbaycan mətbəxi və mədəniyyətinin köklərinə səyahətdir", - təşkilatçılar vurğulayıblar.