Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı,
"Report" tövsiyələri təqdim edir:
1. Özünüzü və başqalarını xəstəlikdən qoruyun
Əllərinizi yuyun:
• öskürdükdən və asqırdıqdan sonra
• xəstələrə qulluq edərkən
• yemək hazırlayərkən, əvvəl və sonra
• yeməkdən əvvəl
• tualet istifadəsindən sonra
• əllər vizual olaraq çirkli göründükdə
• heyvanlar və heyvan tullantıları ilə işlədikdən sonra
2. Əlləri necə yumalı:
• Əllər vizual olaraq çirkli göründükdə onları axar su və sabun ilə yuyun. Əlləriniz çirkli görünməsədə onları spirt tərkibli təmizləyici (dezinfectant) ilə silin.
3. Başqalarını xəstələnmədən qoruyun
• Öskürərkən və ya asqırarkən ağız və burnunuzu dəsmal, köynəyinizin qolu və ya dirsək bükümünüzlə örtün
• İstifadə olunmuş dəsmalları qapalı zibil qutusuna atın
4. Özünüzü xəstələnməkdən qoruyun
- Qida təhlükəsizliyini tətbiq edin
- Çiy ət və bişmiş qidalar üçün müxtəlif doğrama lövhələrindən və bıçaqlardan istifadə edin
- Xəstə və ölü heyvanlar yeyilməməlidir
- Alovlanma baş verən bölgələrdə belə, ət məhsulları əsaslı/tam bişirildikdə və qida hazırlanması düzgün aparılarsa o zaman onlar etibarlı sayılır və istehlak edilə bilər
- Heyvanlara və heyvan məhsullarına toxunduqdan sonra əlləri sabun və su ilə yuyun.
- Gözlərə, burun və ya ağzınıza çirkli əllərlə toxunmayın
- Xəstə heyvan və korlanmış ətlə təmasdan çəkinin
- Sahibsiz heyvanlardan, bazarda ümumi və maye tullantılardan çəkinin
- Avadanlıq və iş sahəsini gündə ən azı bir dəfə dezinfeksiya edin
- Heyvanlar və heyvan məhsulları ilə işləyərkən qoruyucu xalat, əlcək və qoruyucu maska (üz qoruyucusu) geyinin
- İşdən sonra qoruyucu geyimləri çıxarın, yuyun və iş yerində saxlayın
- Ailə üzvlərini çirklənmiş geyim və ayaqqabı təsirinə məruz qoymaqdan çəkinin
- Koronavirus infeksiyası riskini azaldın:
- Ət məhsullarını və yumurtanı tam bişirin
- Canlı vəhşi və ferma heyvanlarla birbaşa təmasdan çəkinin