Ağız boşluğundakı reseptorlar beş fərqli dadı ayırd edə bilir - acı, şirin, turş, duzlu və şor. Ancaq bəzən elə olur ki, insan yalnız acı dadı hiss edir və bunun yeməklə heç bir əlaqəsi yoxdur.
“Report”un məlumatına görə, bu cür hallar tez-tez 40 yaşdan yuxarı insanlarda görülür. Belə ki, acılıq xüsusilə səhərlər güclü olur. Görünüşünün bir çox səbəbi var. Ağızdakı acının uzun müddət keçməməsi halında, diqqətli olmalı və həkimə müraciət etməlisiniz. Çox vaxt bu simptom ciddi sağlamlıq probleminin göstəricisi ola bilər.
Ağızdakı acılığın yaranma səbəblərinin siyahısı olduqca genişdir.
Keyfiyyətsiz qida. Zəif bişmiş, yandırılmış yemək acı ləzzətə səbəb ola bilər. Su içirsinizsə, hiss azalacaq, ancaq xoşagəlməz dad 30-40 dəqiqəyə qədər davam edəcəkdir. Çox vaxt, köhnəlmiş qoz-fındıq və ya toxum yeyəndə acı dad yaranır - tərkibindəki yağ turşuları parçalanaraq acı kimyəvi birləşmələr əmələ gətirir. Yeməyə gəldikdə, simptom ağrı və ya mədə-bağırsaq narahatlığı ilə müşayiət olunmur.
Yaşla əlaqəli dəyişikliklər. Yaşla ağızdakı selikli qişa tədricən atrofiyaya uğrayır, yaşlılar üçün fərqli ləzzətləri ayırmaq daha çətin olur. Nəticədə, acı dad yemək zamanı aydın şəkildə ifadə edilir və qalan dad praktik olaraq müəyyənləşdirilmir. Üstəlik, bu yaşlı insanın tam olaraq nə olduğuna bağlı deyil və tüpürcək istehsalının azaldılması və patogen mikrofloranın çoxalması ilə əlaqələndirilir.
Siqaret çəkmək. Tütünün tərkib hissəsi olan qətran və nikotin insanın ağız hissəsində acı dada səbəb ola bilər. Buna metal dad əlavə edilərsə, təcili olaraq həkimə müraciət etmək lazımdır.
Hepatit. Qaraciyər xəstəliyi də müxtəlif səbəblərdən baş verə bilər. Lakin hər zaman özünü təxminən eyni şəkildə göstərir - sağ hipokondriyada acılıq, ağrı, ürək bulanması və safra qarışığı ilə qusma.