BMT: Dünyada 5 yaşdan aşağı 40 milyon uşaq artıq çəkidən əziyyət çəkir

BMT: Dünyada 5 yaşdan aşağı 40 milyon uşaq artıq çəkidən əziyyət çəkir Uzun illərdir ki, dünya aclığa qarşı mübarizədə irəliləyirdi. Lakin indi qida ilə təmin olunmayan insanların sayı yenidən artmaqdadır. 800 milyondan çox insan və ya təxminən, doqquz nəfərdən biri aclıqdan əziyyət çəkir. Ancaq yaşadığımız dövrdə ərzaq təhlükəsizliyi yalnız miqdar məsələsi deyil, həm də keyfiyyət məsələsidir. Qeyri-sağlam qidalanma artıq dünyada xəstəlik və ölüm üçün aparıcı risk faktoruna çevrilib. Sağlam və davamlı qidalanmanın hamı üçün əlverişli və əlçatan olmasına təcili tələbat var.
Sağlamlıq
16 Oktyabr , 2019 15:11
BMT: Dünyada 5 yaşdan aşağı 40 milyon uşaq artıq çəkidən əziyyət çəkir

"Uzun illərdir ki, dünya aclığa qarşı mübarizədə irəliləyirdi. Lakin indi qida ilə təmin olunmayan insanların sayı yenidən artmaqdadır. 800 milyondan çox insan və ya təxminən, doqquz nəfərdən biri aclıqdan əziyyət çəkir. Ancaq yaşadığımız dövrdə ərzaq təhlükəsizliyi yalnız miqdar məsələsi deyil, həm də keyfiyyət məsələsidir. Qeyri-sağlam qidalanma artıq dünyada xəstəlik və ölüm üçün aparıcı risk faktoruna çevrilib. Sağlam və davamlı qidalanmanın hamı üçün əlverişli və əlçatan olmasına təcili tələbat var".

Bu barədə "Report"a BMT-nin Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatından (FAO) bildirilib.  

Qeyd olunub ki, dünyada 30.000 bitki növünün yeməli olduğu bilinsə də, hazırda yalnız 200 bitki becərilir və yalnız 8 bitki (arpa, lobya, qoz-fındıq, qarğıdalı, kartof, düyü, qarğıdalı və buğda) günümüzün günlük qida rasionunun 50 faizindən çoxunu təmin edir.

Eyni zamanda dünyada 800 milyondan çox insan aclıqdan, 5 yaşdan aşağı 149 milyon uşaq inkişaf ləngiməsi, 49 milyonu isə çəki itirmədən, 670 milyondan çox böyüklər və 120 milyondan çox oğlan və qız (5-19 yaş arası) artıq çəkidən və 5 yaşdan aşağı 40 milyon uşaq artıq çəkidən əziyyət çəkir.

Təşkilatdan bildirilib ki, qeyri-sağlam qidalanma, oturaq həyat tərzi ilə birlikdə əlillik və yoluxucu olmayan xəstəliklərdən ölüm üçün №1 risk faktorudur. Qeyri-sağlam qidalanmanın fərqli formaları eyni bir ev təsərrüfatında və hətta eyni fərddə ola bilər və nəsildən-nəslə ötürülə bilər. Qida sisteminin ətraf mühitə vurduğu ziyan, aşağı gəlirli və orta gəlirli ölkələrdə emal edilmiş qidaların və ətin istehlakının artması səbəbindən 50-90% arta bilər. Bəşər tarixi boyu, təxminən, 6000 bitki növü qida üçün becərilib. Bu gün onlardan yalnız 8-i gündəlik gündəlik kalorilərimizin 50% -dən çoxunu təmin edir. İqlim dəyişikliyi məhsuldarlığı azaltmaqla həm məhsulun keyfiyyətini, həm də miqdarını azaldır.

Qeyd edək ki, hər il BMT-nin Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatının (FAO) 1945-ci ildə qurulmasının ildönümünü qeyd etmək üçün 16 oktyabr Ümumdünya Qida Günü qeyd edilir. Tədbirlər dünyanın 150-dən çox ölkəsində təşkil olunur və bu, BMT təqviminin ən çox qeyd olunan günlərindən birinə çevrilir.

Son xəbərlər

Orphus sistemi